Nieuwe dingen leren en persoonlijke ontwikkeling zijn dingen waar bijna elke persoon wel energie van krijgt. Als je een druk leven hebt en bijvoorbeeld veel werkt, zijn dit echter ook de dingen waar je bijna niet aan toe komt. Toch is het belangrijk om hier tijd voor te nemen. De tijd en energie die je hier in stopt, krijg je namelijk twee keer zoveel terug in de vorm van hernieuwde energie, motivatie en inspiratie. Om deze reden deel ik in deze blog drie manieren om jezelf te ontwikkelen op een creatief, professioneel en persoonlijk vlak. 

Creatief

Als je bijvoorbeeld maar een saaie, fulltime kantoorbaan hebt, ben je maar zelden bezig met iets creatiefs. Die rechter hersenhelft wordt nauwelijks geprikkeld omdat je constant achter je computer met werk bezig bent. Als dit voor jou geldt, wordt het tijd om daar verandering in te brengen. Er zijn talloze manieren om jezelf op een creatief vlak te ontwikkelen. En het hoeft niet eens veel tijd te kosten. Zelf ben ik bijvoorbeeld afgelopen jaar online gitaarles gaan volgen. Omdat dit online is, kan ik zelf bepalen hoeveel tijd ik hier in stop. Andere ideeën om jezelf op creatief gebied te ontwikkelen zijn het nemen van schilderlessen, het volgen van een cursus interieurdesign of een workshop taarten bakken. 

Professioneel

Afhankelijk van je werkgever, is jezelf professioneel ontwikkelen misschien iets waar je al af en toe mee bezig bent. Toch kom je hier waarschijnlijk ook maar weinig aan toe. Dit is zonde, want als je al lang hetzelfde werk doet, is het heel motiverend en inspirerend om weer iets nieuws te leren. Denk eens goed bij jezelf na welke professionele skills jij volgens jezelf nog kan en wil verbeteren. Kom je er niet uit, vraag dan je werkgever en collega’s om input. Hierna kun je dan een actieplan opstellen met concrete stappen om aan deze skills te werken. Wil je bijvoorbeeld je sales skills verbeteren? Dan kun je bijvoorbeeld je werkgever vragen of hij een eenmalige training voor je kan regelen vanuit het bedrijf. 

Persoonlijk

Jezelf persoonlijk ontwikkelen is misschien wel de belangrijkste ontwikkeling van de drie. Als je groeit als persoon, dan draagt dit namelijk ook bij aan je creatieve en professionele ontwikkelen. Waarschijnlijk is deze categorie echter wel het moeilijkst. Want hoe ontwikkel je jezelf nou professioneel? Ik denk dat de beste manier hiervoor is om je eigen zwaktes en sterktes te kennen. Als je deze kent, kun je werken aan je zwaktes en kan je je sterktes nog meer verbeteren. Ik zou hier vooral eens naar googlen, op internet zijn er namelijk allerlei methodes te vinden om je persoonlijkheid te analyseren en een actieplan op te stellen.

Door Redactie