franse-balkons

In de bouwkunde houdt de term balkon in, dat er een verlenging van de gevel is. Hieraan bevindt zich een vloeroppervlak boven de grond die bereikbaar is vanaf binnenshuis. Het balkon moet minimaal aan één zijde open zijn. Vaak zijn deze balkons voorzien van een balustrade. Dit is een reling waarmee voorkomen wordt dat iemand van het balkon valt. Een balkon is een zogenoemde open uitbouw terwijl zaken zoals een erker juist een gesloten uitbouw is. De ruimte onder het balkon is altijd open, als deze namelijk op straatniveau is spreken we van een veranda.

Materialen van een balustrade

Er zijn een aantal type balustrades, elk gemaakt van een ander materiaal. Ten eerste bestaan er lamelhekken, deze zijn erg populair in Nederland. Ze hebben een strakke uitstraling en zijn gemaakt van aluminium, je ziet ze vaak bij een Frans balkon. Plankhekken zijn de wat meer traditionele balustrades, ze kunnen zowel van hout als aluminium gemaakt worden. Ten derde zijn plaathekken ook gemaakt van aluminium, zoals de naam al zegt zijn deze volledig gesloten. Glashekken worden gemaakt van glas en zorgen voor een veilig gevoel, maar wel met behoud van het uitzicht. Als laatste spijlhekken, deze balustrades zijn erg licht maar wel heel stevig.

Hoe maak je zelf een balustrade?

Het is dus mogelijk om een balustrade te kopen, maar als je geld wilt besparen kan je dit ook zelf doen. Kies als eerste je gewenste materiaal uit, het is belangrijk dat je nadenkt over hoeveel gewicht de balustrade moet dragen. Zaag daarna de spijlen op maat en maak de leuning voor aan de bovenkant. Zorg ervoor dat alles goed is afgewerkt, je wilt niet dat je balustrade balkon nog scherpe hoeken heeft. Teken nauwkeurig af waar je moet boren, zodat alles stevig vast zit. Als laatste installeer je de balustrade en werk je deze helemaal af.

Door Redactie